small logo mäklarinfo

Sälja utan mäklare

Hur säljer man en bostad utan mäklare? För de flesta är ju det naturliga valet att låta en fastighetsmäklare sälja sin bostad, men ibland finns det olika orsaker då det finns anledning att sälja utan mäklare. I den här artikeln går vi genom hur man gör om man vill sälja sin bostad utan mäklare.

Varför ska man sälja utan mäklare?

Det allra vanligaste ӓr att man vӓnder sig till en mӓklare fӧr kӧp och fӧrsӓljning av bostad. De tar hand om precis allt- de kӓnner till lagen och vet precis vad som behӧver gӧras och nӓr. Men fӧr allt detta tar de en ganska stor avgift, det kan bli ganska dyrt. Fӧr att undvika detta ӓr det många som vӓljer att sӓlja utan mӓklare. Det går alldeles utmӓrkt att gӧra detta, men det gӓller att kӓnna till hur man ska gå tillvӓga.

Hur går man till väga när man ska sälja själv?

Det kan lӧna sig att lӓgga upp en plan redan i fӧrvӓg, och det fӧrsta kan vara att tӓnka efter vilket pris man ska sӓtta på bostaden. Ett sӓtt att få en uppfattning om hur mycket man kan krӓva ӓr genom att se på hur mycket andra liknande bostӓder i har sålts fӧr, få koll på hur bostadspriserna ser ut där du bor. Man kan också anlita en fristående vӓrderingsman, fӧr att få ett mer exakt prisfӧrslag.

Marknadsföring när man säljer sin egen bostad

Nӓsta steg ӓr att annonsera bostaden. Det ӓr inte bara viktigt att utforma annonsen vӓl men också ha en ide’om var och nӓr man ska annonsera. Vissa annonser kan vara rӓtt så dyra, men man når ut till rӓtt målgrupp. Men det finns också ett antal stӓllen dӓr man kan annonsera gratis eller fӧr en billig penning. Idag är det förhållandevis enkelt att som privatperson annonsera på annonsplattformar som Google Adwords, Facebook Ads, Twitter Ads och Pinterest. Med internet har ju annonsering tagit fart på ett helt nytt sӓtt. Ofta ӓr det dock en kombination av olika annonser som fungerar bӓst. Det viktiga om man annnonserar själv är givetvis att hitta rätt personer att annonsera till, där finns det bra verktyg på Google och Facebook för att hitta rätt målgrupp.

Förbereda för visning

Nӓr man sedan satt upp ett utgångspris och annonserat så ӓr det dags fӧr visning. Hemmet behöver vara i ett skick som passar för visning. Kanske är det värt att anlita någon för homestyling för en liten summa? Det brukar vara bӓst att ha ett antal visningar, och ta in kontaktuppgifter av de som ӓr intresserade. Sedan kontaktar man dessa och frågar om de vill lӓgga in ett bud, det ӓr lӓttast att gӧra detta via e-post eller telefon. Genom att låta alla veta vilka bud som lagts så kan man få upp priset, men ingen ӓr bunden fӧrrӓn ett avtal har undertecknats.

Hur kollar man upp eventuella köpare?

Nӓr man hittat en kӧpare ӓr det naturligtvis mycket viktigt att kontrollera att de verkligen kan gå igenom med betalningen. Det kan vara idé att kontakta Kronofogden och Skatteverket fӧr att se på deras deklaration eller eventuella betalningsanmӓrkningar.

Sedan skriver man under ett kӧpekontrakt, det finns fӓrdigtryckta som fungerar bra. Men om man har minsta lilla tvivel på någon punkt ӓr det bӓst att kontakta en jurist. Att sӓlja utan mӓklare krӓver lite mer tid och personlig insats, men ӓr absolut mӧjligt. Man kan dӓrmed spara in en hel del pengar som annars hade gått till mӓklarfirman.

En smartare försäljning

20 smarta frågor att ställa när du ska välja mäklare för din försäljning.
Ladda ned frågorna Gratis nedladdning (PDF 87 kB)

En sak man bör tänka på är att kostnaden för mäklaren kan äta upp en stor bit av den eventuella vinsten man gör på sin bostadsförsäljning.