Mäklararvode

Beräkna rimlig mäklarprovision vid försäljning av din bostad

En mäklare tar ut en provision för att sälja en fastighet. Denna kan vara olika baserad på ett antal parametrar. Var du säljer bostaden, hur många fastighetsmäklare som finns som säljer bostäder i ditt område och vilken fastighet du ska sälja. I denna artikel går vi genom vad du behöver veta om mäklararvode.

Mäklararvode Photo by Thomas Drouault on Unsplash

Mäklararvode är en kostnad när du ska sälja en bostad med en mäklare. De flesta anlitar en fastighetsmäklare för försäljningen av bostaden. Mäklare tar ut ett arvode, ett så kallat mäklararvode (även kallat mäklarprovision) för sina tjänster. Vi går genom hur mäklararvoden ser ut, vad som är ett normalt mäklararvode och hur stora arvodena kan bli och vad som ingår i avgiften du betalar för mäklartjänsten. Vi tipsar om hur du kan göra för att jämföra olika mäklares provision när det är dags att välja mäklare. Vi svara på frågor som "Hur många procent tar en mäklare?" och "Vilket arvode kan man förvänta sig att en fastighetsmäklare tar ut?"

Hur jämför man mäklararvode?

Det är enkelt att prata om mäklararvode som en enkel kostnad, men då det ofta är specifikt för varje bostad kan det vara svårt att jämföra arvoden rakt av, men för att få en idé om ett mäklararvode är rimligt eller inte kan du göra några enkla saker för att avgöra om den offert du fått är vettig eller inte.

  1. Fråga grannar som sålt en bostad nyligen vad de fick betala för sin mäklare
  2. Kontakta flera mäklare för att få förslag på vad det kostar att låta dem sälja din bostad
  3. Fråga på social media vad vänner rekommenderar och vad de har betalt för mäklare
  4. Jämföra mäklares webbsidor och annonser på exempelvis Hemnet för att få en idé om deras erbjudande
  5. Titta på vad arvodet från olika mäklare innehåller. Vilka tjänster ingår i priset.
  6. Använda dedikerade tjänster på nätet som hjälper dig jämför mäklare kostnadsfritt

Vad påverkar mäklararvodet?

Flera saker påverkar hur mycket du behöver betala för en mäklare. Nedan listar vi några av de saker som kan påverka hur stort ett mäklararvode blir för just din bostad.

Rimligt mäklararvode 2021

Innan du sätter dig ned och pratar med en mäklare om upplägg och kostnader kan det vara intressant att veta vilka nivåer som är rimliga. Givetvis är inte dessa siffror för mäklararvode 2024 skrivna i sten, men ger dig ett hum om var du bör hamna mellan tummen och pekfingret. Prisnivå på arvode för mäklare kan vara väldigt olika från område till område och dessa siffror kan ses som en enkel indikation på vad som är rimligt arvode för en mäklartjänst när du ska sälja din bostad och välja rätt mäklare.

Försäljningspris (kr) Mäklararvode (kr)
0 - 995 000 25 000 - 40 000
1 000 000 - 1 995 000 35 000 - 55 000
2 000 000 - 2 995 000 50 000 - 95 000
3 000 000 - 70 000 -

Är det dyrare att sälja en villa än att sälja en bostadsrätt? Ofta är det dyrare att låta en mäklare sälja din villa (eller fristående hus, såsom ett fritidshus) än att låta en mäklare sälja din bostadsrätt. Anledningen till att det är dyrare med villa- än bostadsrättsförsäljning är att det är mer jobb med att sälja ett fristående hus än att sälja en bostadsrätt för en mäklare. Utöver det så brukar fristående hus ofta vara dyrare och om du då har en provision för mäklaren baserad på procent på priset så kommer givetvis kostnaden vara högre i absolut kostnad.

En sak att tänka på är att du ofta kan påverka mäklarprovisionen genom att jämföra mäklare, be om att få vissa tillägg att ingå utan extra kostnad osv.

Så kan provisionen utformas - olika upplägg

  1. Procentsats på försäljningsbelopp: Du får betala en förutbestämd procentsats på försäljningspriset i arvode. Exempel: Du säljer en bostad för 2 000 000 kr och har bestämt ett arvode om 2,5% med mäklaren, du får då betala 50 000 kr i mäklararvode
  2. Resultatbaserad mäklarprovision: Du har bestämt med din mäklare att hen får en grundprovision upp till ett visst försäljningsbelopp och på allt över det beloppet får mäklaren en förutbestämd procentsats. Exempel: Mäklaren får 20 000 kr i grundprovision plus 10% på den del av försäljningsbeloppet som överstiger 1 200 000 kr. Du säljer din bostad för 1 500 000 kr och får då betala 20 000 kr + 30 000 kr = 50 000 kr i mäklararvode.
  3. Fast arvode: Du kommer överens med din mäklare om att sälja din bostad för ett fast pris oavsett vad försäljningspriset på din bostad blir.
Jämför mäklararvoden kostnadsfritt med HittaMäklare

Stirra dig inte blind på mäklararvodet

Det kan kännas som om varje mäklare är lika bra och man bara bör jämföra priset på dem, men tänk på att de kan kunna olika mycket om just ditt område, typ av bostad och ha kontakter som är intresserade av just din bostad. Det som känns som en bra affär när du lyckats pressa priset maximalt på mäklararvodet kan egentligen vara en dålig affär om du får flera hundratusen mindre betalt på grund av att den mäklare du valt saknar just kunskap, kontakter och marknadsföringskanaler. Jämför så många mäklare du orkar för att hitta rätt mäklare för dig.

Hämta in offerter och jämför erbjudande från lokala mäklare

Det tar en hel del tid att kontakta flera mäklare och förhöra sig om vad de tar i provision. Ett snabbt, enkelt och helt kostnadsfritt alternativ är att använda en tjänst som heter HittaMäklare.se - där får du, enkelt, snabbt, utan kostnad och utan att förbinda dig till något, hjälp att hämta in offerter från olika fastighetsmäklare i just ditt närområde och som är utvalda för att vara mest passande för just din bostad. På detta sätt får du en snabb överblick över vad mäklare kostar i ditt område och du spar mycket tid och energi på att låta HittaMäklare göra en stor del av jobbet åt dig. De tillhandahåller även betyg från riktiga säljare som efter genomförd affär betygsatt sina mäklare inom olika kategorier, bland annat kostnad/provision.

Försäljningskostnader (däribland mäklararvode) är avdragsgillt

En sak du inte bör glömma när du jämför mäklares arvode är att just mäklararvodet är avdragsgillt i deklarationen mot din eventuella vinst på bostaden. Som avdragsgilla försäljningskostnader räknas mäklararvode och annan försäljningsprovision, bl a advokatkostnader, utgift för värdering av bostaden och andra kostnader som du haft för försäljningen.

Vad kostar en mäklare?

En stor utgift när man ska sälja sin bostad, kanske en av de absolut största utgifterna, är just arvodet man betalar för sin mäklare. Detta lockar många att sälja sin bostad utan mäklare för att spara pengar. Då argumentet för att använda en mäklare ofta är att man får ut så pass mycket mer för sin bostad när en mäklare säljer än om man gör det själv så ser man mäklararvoden som "gratis".

En sak man bör tänka på är att kostnaden för mäklaren kan äta upp en stor bit av den eventuella vinsten man gör på sin bostadsförsäljning. Kostnaden för mäklaren är avdragsgill när det är dags att deklarera din bostadsförsäljning då det är en kostnad du har för att sälja din bostad. Lite beroende på hur marknaden ser ut så är mäklararvodet oftast relaterat till priset på bostaden på ett eller annat sätt (se olika prismodeller på mäklararvode nedan). Trots att det är en kostnad som du inte ser (ungefär som inbyteskostnader på en bil) så bör man iaf göra sitt bästa för att få ett så bra pris som möjligt, men vi rekommenderar att inte stirra sig blind på arvodet då det inte är det som avgör om din bostadsaffär blir bra eller inte. Fokusera mer på hur bra du tror att mäklaren är att sälja din bostad och vad som ingår i arvodet (vilket du kan läsa mer om nedan).

Prismodeller på mäklararvode

Rörligt mäklararvode - Mäklararvodet beräknas som en procentuell del av det slutliga försäljningspriset. Ofta brukar dessa rörliga arvoden hamna någonstans mellan 2 och 5 procent. Så kort sagt, ju mer du får för din bostad, desto mer pengar betalar du till mäklaren, ett för många säljare ganska rimligt upplägg av beräkning av mäklarens arvode

Trappmodell - Trappmodellen på ett arvode är liknande det rörliga men med ett större incitament för mäklaren att sälja din bostad till högsta möjliga pris. Tanken är att ju mer mäklaren får ut för din bostad, desto högre procentuell del av försäljningspriset får mäklaren. Kanske betalar du 2% för allt upp till ditt accepterade pris och 3% på den del av priset som blir högre än så. En trappmodell kan vara utformad på många olika sätt.

Fast pris - Som så många andra tjänster kan man oftast också förhandla fram ett fast pris om man är orolig att inte veta exakt vad tjänsten kommer att kosta. Detta kan vara tryggt för både dig och mäklaren, men kanske ger det inte mäklaren någon morot att överträffa sig själv och det priset du satt som accepterat pris på din bostad.

Använd vår kalkylator för mäklararvode så du enkelt kan räkna på vad mäklararvodet kan hamna på med olika upplägg

Vad ingår i ett mäklararvode?

Man kan inte bara jämföra mäklare baserat på hur stort mäklararvodet är i kronor och ören. Olika mäklare erbjuder olika tjänster i sitt arvode. I stort sett alla mäklare har ett basutbud som är detsamma för alla. Det är annonsering på Hemnet, ett fast antal visningar och fotografering av din bostad inför visningarna. En hel del mäklare erbjuder flera tjänster som är inbakade i mäklararvodet. Vi har listat några nedan.

Så för att göra en vettig jämförelse mellan mäklare du är intresserad av att anlita så kan du inte bara gå på priset. Du måste värdera tjänsterna som ingår och vad de är värda för dig som säljare och potentiella köpare, direkt och indirekt. Kanske kan du förhandla till dig en eller flera extratjänster som ingår i mäklararvodet när du sitter och förhandlar med mäklaren. Beroende på om du ska sälja en bostadsrätt, villa, tomt eller fritidshus så kanske du har olika behov av vad en mäklare kan erbjuda

Lågt mäklararvode eller högt försäljningspris?

En sak man bör tänka på när man väljer mäklare och jämför mäklararvoden är ju givetvis vad som är viktigast för dig. Är det att du får ett högt försäljningspris eller är det att spara in på omkostnaderna för försäljningen? Om du bara går på hur mycket det kostar att sälja en bostad så kan det vara så att du inte väljer den mäklare som kan få ut högsta möjliga pris för din bostad. Likväl kan det ju vara så att den mäklare som historiskt fått ut mest för bostäder inte är den billigaste. Fundera på vad som är viktigast för dig. Det kan ju vara så att den billigaste inte är den bästa, så då får du helt enkelt bestämma dig om vad som är viktigast för just dig.

Räkna ut mäklararvodet

Vi har byggt en väldigt enkel kalkylator för mäklararvode för att göra det enkelt för dig att räkna ut hur ett rörligt mäklararvode kan se ut för just din bostad. Fyll i vad du tror (eller hoppas) att du kan få för din bostad när du säljer den. Justera sen mäklararvodet så får du se hur stort ett mäklararvode kan bli om du skulle ha fått ett arvode som var strikt rörligt. Fyll i din e-post och klicka på "Hitta mäklare" så skickar vi dig vidare till en tjänst där du kan jämföra mäklararvoden alldeles gratis innan du väljer vilken mäklare du vill anlita. Vill du inte fylla i din e-post så går det bra att klicka här för att komma direkt till tjänsten.

Jämför mäklararvoden gratis

Låt säga att du är i stånd att sälja din bostad och känner att det är ganska komplext att ringa runt till 5-6 olika mäklare, höra hur de lägger upp mäklararvodet, fråga vad som ingår i just deras erbjudanden osv. En fin sak är att sånt där tråkigt kan du faktiskt få hjälp med, alldeles gratis. Vad är haken, undrar du. Det finns ingen hake. Tjänsten HittaMäklare tar emot dina uppgifter om din bostad och kontaktar sen de bästa mäklarna för just ditt område, de får sen tävla om just dig som kund, så du kan luta dig tillbaka och jämföra mäklare, mäklararvoden och vad som ingår i deras kostnad och enkelt välja den mäklare som du tror kommer göra den bästa möjliga affären när du ska sälja din bostad.

Mäklararvode om man inte säljer

Som regel så betalar du bara ett arvode när din bostad säljs. Du bestämmer vem som ska köpa. Det som kan vara värt att kolla upp är hur just ditt kontrakt ser ut. Det finns exempel där mäklare kan ha rätt till ersättning om du säljer trots att avtalet löpt ut om du säljer till någon som varit på visning via den mäklaren eller om mäklaren har avtalat ensamrätt för försäljning av din bostad.

Vill du ha hjälp att hitta mäklare? Börja här - det är enkelt och gratis

Vanliga frågor om Mäklararvode

När betalar man mäklararvodet?
Arvodet betalas i samband med att affären görs klart. Om du gör vinst på bostaden tar mäklaren arvodet från denna innan du får eventuellt överskjutande belopp av vinst. Om handpenningen är tillräckligt stor för att täcka arvodet kan många mäklare täcka arvodet med att ta ut arvodet på handpenningen. På detta sätt undviker du att ligga ute med pengar och kan lösa affären automatiskt när köparen betalar handpenning.
Vad ingår i mäklararvodet?
Det är olika från mäklare till mäklare och hur ditt avtal med mäklaren ser ut. Du kan ofta räkna med att följande saker oftast ingår:
  • Vädering av bostad - för att kunna sälja din bostad behöver mäklare göra en värdering av din bostad
  • Stylingtips - mäklaren vet vad som fungerar på visningar och inför fotografering av bostaden.
  • Foton - mäklaren har professionella fotografer.
  • Marknadsföring och reklam - mäklaren har social media-konton och webbplatser där de kan publicera bostaden.
  • Visning - Mäklare kommer visa bostaden för potentiella köpare. Ibland för flera intressenter, ibland för enskilda.
  • Budgivning - Mäklare har transparenta system för att ta emot bud och dela till intressenter vad nuvarande bud på bostaden ligger på.
  • Förhandling - Fastighetsmäklare har kontakt med alla spekulanter och sköter kommunikationen med dessa.
  • Ekonomi - Fastighetsmäklare ser till att endast spekulanter med ekonomisk möjlighet får buda.
  • Pappersarbete - Fastighetsmäklare upprättar de dokument som behövs för att genomföra en bostadsaffär.
  • Kontrakt - Mäklaren du väljer ansvarar för att rätt kontrakt tas fram och fylls i på ett juridiskt korrekt sätt.
  • Handpenning - ser till att handpenningen hanteras korrekt och betalas ut till säljaren vid rätt tillfälle.
  • Bankkontakt - Mäklaren ser till att köpare och säljares bank och ser till att pengarna byter ägare på ett korrekt sätt.
  • Tillträde - Mäklaren har processer för att hantera överlämnande av nycklar till bostaden vid rätt tillfälle.
  • Deklaration - Hjälp med deklaration efter försäljning vid vinst eller förlust så allt blir korrekt.
Vad ingår inte i mäklararvodet?
Detta är givetvis olika mellan olika former av fastighetsmäklare, men dessa saker brukar inte ingå i mäklararvodet, men kan givetvis förhandlas om med varje enskild affär man gör med en mäklare
  • Annonsering på Hemnet - Oftast beroende på vilket utgångspriset är för bostaden
  • Besiktning av bostad - Detta är oftast något som kommer som en extra kostnad
  • Homestyling - Fråga om detta är något som ingår i mäklararvodet
  • Flyttfirma - Allt som oftast är detta något du får finansiera utanför arvodet, men många mäklare har bra kontakter och avtal med flyttbolag
  • Städning - Allt som oftast är detta något som ej ingår i mäklararvodet, men många mäklare har bra kontakter och avtal med bolag som erbjuder flyttstädning
Hur stort är mäklararvodet?
Mäklararvodet kan vara ett fast belopp, en procentsats på försäljningspriset eller en provisionstrappa du och din mäklare kommit överens om
Kan man pruta på mäklararvodet?
I alla affärer kan man förhandla. Mäklararvode är en såpass stor kostnad, och utbudet av mäklare är stort, att det givetvis finns utrymme för att diskutera och förhandla arvodet. Vad kan man då göra:
  • Jämför mäklare - begär in offerter och förslag på arvoden från fler mäklare
  • Förhandla - ta inte första erbjudandet av mäklaren, försök lägga till en extratjänst eller förhandla om pris, låt mäklaren förstå att det finns fler som vill sälja din bostad.
  • Välj rätt provisionsupplägg - Fundera på vilken provisionstyp du är mest bekväm med? Fast, procentuell eller arvodestrappa.
Hur mycket får mäklaren av arvodet?
Svårt att svara på. En del av mäklarens omkostnader är ju tjänster och försäkringar som ingår. Mäklare betalar bl a för annonsering på sajter som Hemnet
Kan man få ett fast pris från mäklaren?
Ja, du kan få fast pris från vissa mäklare, fråga din mäklare om vilka olika upplägg han eller hon kan tänka sig.
Vad är ett rimligt mäklararvode?
Fråga runt bland nära om hur mycket de betalt för mäklare när de sålt, fråga din mäklare hur andra avtal de haft sett ut.
Hur många procent tar en mäklare?
Om du tecknar ett provisionsbaserat avtal så är en rimlig siffra någonstans mellan 1-3% procent av försäljningspriset, beroende på hur mycket bostaden är värd och var i landet den ligger.
Hur mycket får en mäklare i provision?
Svårt att svara på. Det beror på upplägg. Mäklare som säljer unika, dyra bostäder med många intressenter kan få väldigt stor provision.
Kan man dra av kostnaden för mäklararvodet på skatten?
Ja, det kan du. Du kan läsa mer om det på vår sida om mäklararvode och deklaration

Läs mer om bostadsförsäljning

Hela vår sajt är fokuserad på att hjälpa dig när du ska sälja din bostad. Vi samlar historiska priser, har detaljerad statistik över bostadspriser, marknadsandel för mäklare osv.