small logo mäklarinfo

Homestyling

Homestyling
En bild på ett vackert hem som är fint styleat och antagligen går hem hos köparen

Att sӓlja bostad ӓr inte alltid så lӓtt. Kӧparen vill betala så lite som mӧjligt, och sӓljaren vill få ut så mycket som mӧjligt. I vissa områden ӓr det svårare att sӓlja, och det samma gӓller fӧr en del sorters planlӧsningar. Men det finns en hel del som man som sӓljare kan gӧra fӧr att visa upp sin bostad från dess bӓsta sida, så att sӓga. En del grundlӓggande principer och tips som kan gӧra det lӓttare att sӓlja lӓgenheten eller huset, och till ett rimligt pris. I den här artikeln går vi genom några tips om hur du kan stylea din bostad, Homestyling, så att köparen blir mer sugen på att köpa just din bostad.

Tänk som köparen

Homestyling eller homestaging som det också kallas, ӓr en av dessa tips. Det innebӓr att man inreder bostaden innan den lӓggs ut fӧr fӧrsӓljning, stylar den och gӧr den attraktiv. Erfarenheten visar att man kan ibland hӧja vӓrdet på hela 10% genom att homestyla.

Det ӓr lӓttare att sӓlja en bostad om kӧparen kan se sig sjӓlv dӓr, det ska se ut som ett hem som ӓr fӓrdigt att flytta in i. Samtidigt så ser man till att hålla personliga fӧremål till ett minimum, det ska helst inte se ut som någon annans hem. Denna balans ӓr inte alltid så lӓtt att få till, det ska inte se kalt och sterilt ut men inte heller fullt med någon annans saker.

Inte personligt, men inte heller opersonligt

Till att bӧrja med ӓr det viktigt att bostaden ӓr helt ren och fin, med speciell vikt på badrum och fӧnster. Det ska kӓnnas frӓscht, och ӓven lukta gott. Annars kan det lӓtt ge intrycket av att vara misskӧtt, vilket kan vara ett tecken på stӧrre problem. Ett litet tips ӓr att stӓlla in en plåt med bullar i ugnen innan visning, det bidrar till denna kӓnsla. En vas med blommor och några vӓrmeljus kan också ge ett bra intryck.

Nӓsta steg ӓr att ta bort de flesta personliga ӓgodelar, som familjefoton, prydnadssaker och minnen. Återigen så handlar det om att hitta en balans- några saker måste stå kvar så det inte ser allt fӧr opersonligt ut. Men vӓlj dem med omsorg, det får absolut inte se belamrat ut. Om man riktar sig till barnfamiljer bӧr barnkammaren ha en del leksaker kvar, om barnen tycker om bostaden ӓr det stӧrre chans att familjen kӧper den.

Visa upp bostaden från dess rätta sida

Få, men vӓl valda, mӧbler kommer att ge rummet ett luftigt intryck, och ger kӧparen mӧjlighet att fӧrestӓlla sig var de kan stӓlla sina egna mӧbler. Homestyling ӓr ett sӓtt att visa upp bostaden på bӓsta sӓtt, och kan vara en avgӧrande faktor fӧr ett kӧp.

Vad kostar Homestyling?

Man kan ju även anlita företag för att hjälpa en med homestaging, en stor fördel med det är att de har lång erfarenhet av att stylea och stagea bostäder som är till salu och vet exakt på vilken nivå man ska lägga sig för att det ska bli bra. De har även tillgång till möbler, tavlor, mattor och annat som kan förhöja värdet på din bostad under en visning. En bra sak att göra är att fråga sin mäklare om homestyling ingår i mäklararvodet, många mäklare erbjuder nämligen homestaging som en del av sitt erbjudande, då slipper du betala det direkt ur fickan utan kan se den kostnaden som en del av ditt mäklararvode som du ändå måste betala när bostaden är såld.

Länkar om Homestyling

En smartare försäljning

20 smarta frågor att ställa när du ska välja mäklare för din försäljning.
Ladda ned frågorna Gratis nedladdning (PDF 87 kB)

En sak man bör tänka på är att kostnaden för mäklaren kan äta upp en stor bit av den eventuella vinsten man gör på sin bostadsförsäljning.