small logo mäklarinfo

Besiktning av hus

När man ska köpa eller sälja sin bostad är det viktigt att allt går rätt till och att både köpare och säljare känner sig trygga med affären. Ett sätt att öka tryggheten är att göra en besiktning av bostaden som skall säljas.

Nӓr man kӧper en ny bostad ӓr det mycket att tӓnka på. En av de viktiga detaljerna ӓr besiktning av det nya hemmet. Lagen sӓger nӓmligen att man som kӧpare har ett stort ansvar att kontrollera bostaden, och att komma med eventuella klagomålen redan innan kӧpet går igenom. Det ӓr inte mӧjligt att komma efteråt, nӓr man redan flyttat in och sӓga att något var dåligt, om man skulle kunna ha sett det redan innan. Eftersom vissa skador eller problem kan kosta stora summor pengar att åtgӓrda ӓr det dӓrfӧr viktigt att inspektera bostaden noggrant i fӧrvӓg.

Varför ska man göra en besiktning?

Med en besiktning kan man lӓttare komma på om något inte ӓr som det ska, de kan se saker som inte mӓrks med blotta ӧgat. Det ӓr klart att undersӧkningsplikten ӓr ens eget ansvar, men genom att låta någon annan besiktiga bostaden kan man komma bra långt på vӓg. Det bӓsta ӓr att sjӓlv vara nӓrvarande vid besiktningen och stӓlla frågor om man undrar ӧver något och ӓven få bra tips och råd.

Det bӓsta ӓr att anlita ett besiktningsfӧretag som ӓr godkӓnt av SBR (Svenska Byggingenjӧrers Riksfӧrbund) eller som har besiktningsmӓn som ӓr vӓl utbildade inom området. Man kan fråga runt bland vӓnner och bekanta vem de har anvӓnt, eller helt enkelt kontrollera de referenser som ett seriӧst bolag alltid tillhandahåller. Ett annat bra tips kan vara att ta in offert från flera olika fӧretag och jӓmfӧra både priser och vad som ingår. Besiktningsmannen bӧr också ha en ansvarsfӧrsӓkring. En besiktning ӓr så pass viktig att det ӓr något man bӧr ta på allvar. Se dӓrfӧr till att ha allt nerskrivet, ett skriftligt avtal som visar klart och tydligt vad som ingår.

Vilka skador upptäcks på en besiktning?

Det vanligaste problemet i en bostad ӓr vatten- och fuktskador. Kӧk och badrum ӓr de stӧrsta farozonerna, men det ӓr ӓven viktigt att kontrollera tak och runt fӧnstren. Man bӧr kontrollera att allt fungerar som det ska genom att spola i kranar och toaletter, samt kontrollera att de elektriska urtagen fungerar. Rent allmӓnt bӧr man lyfta på mattor och titta bakom tavlor, dӓr skador eller fukt kan gӧmma sig. I en bostadsrӓtt bӧr man också gå igenom allmӓna utrymmen som tvӓttstuga och kӓllare, dessa kommer också att bli en del av ens ansvar.

Det kan kosta en slant med besiktning vid kӧp av bostad, men man kan spara in denna utgift många gånger om ifall de hittar något som ӓr fel. Sӓljaren kommer då att ha ansvar att åtgӓrda dessa problem, inte kӧparen.

En smartare försäljning

20 smarta frågor att ställa när du ska välja mäklare för din försäljning.
Ladda ned frågorna Gratis nedladdning (PDF 87 kB)

En sak man bör tänka på är att kostnaden för mäklaren kan äta upp en stor bit av den eventuella vinsten man gör på sin bostadsförsäljning.