small logo mäklarinfo

Hur gör man för att få bäst möjligt betalt för sin bostad?

En fråga som många ställer sig när de ska sälja sin bostad är hur man gör för att få ut så mycket som möjligt för att göra maximal vinst eller minimera sina förluster vid försäljning av sin bostad. Här tänkte vi gå genom några av de saker som man kan göra

Varför är det viktigt att få bra betalt för sin bostad?

Vi vill alltid ha så bra betalt vi kan när vi säljer, men varför är det extra viktigt när man säljer sin bostad? Jo, för att du antagligen ska flytta någonstans och vid en eventuell vinst på din bostad får du loss mer pengar för att köpa en ny bostad och kan således ta mindre i bostadslån om du behöver ta lån för att köpa boende. Beroende på hur mycket en bostad är värd kan ju en bra eller dålig försäljning göra skillnad på ett ganska stort belopp för dig som säljare. Tänk på att om du lyckas få upp priset med exempelvis 2% på en bostad värd 2 500 000 kr så blir det 50 000 kr mer i vinst (eller minskad förlust), 50 000 du inte räknat med som kan användas för att sänka kostnader på ditt kommande boende. Det finns ett antal saker du kan göra för att öka chanserna att få ut ett maximalt bra pris för din bostad, vi har listat några av tipsen nedan.

Tips 1: Sälj din bostad vid rätt tid på året

Mycket handlar om timing vid försäljning av sin bostad. Bland annat kan det vara intressant att ta hänsyn till saker som årstid, regleringar, ränteändringar och lokala företeelser som påverkar bostadsmarknaden, exempelvis skolstart i universitetsstäder. Det som verkligen styr en marknad är utbud och efterfrågan. Om efterfrågan är stor och utbudet lågt kommer priset med allra största sannolikhet gå upp och tvärtom: om utbudet är stort och efterfrågan låg så finns det risk att priserna går ned. Det kan vara svårt att ta in alla parametrar men att vara lite påläst på marknaden kan göra stor skillnad på vad du slutligen får ut för din bostad när du säljer den, träffar du rätt finns det en chans att priset stiger vid försäljning.

Tips: När ska man sälja sin bostad?

Tips 2: Marknadsför din bostad

Väldigt få saker säljer sig självt. Även om det kanske finns flera hundra som är intresserade av att köpa din bostad så måste du berätta det för dem. Hur hittar du dem? Du måste marknadsföra din bostad. Idag är det standard att åtminstone marknadsföra sin bostad på Hemnet, men kanske finns det andra sätt utöver det? En trend vi tror på är att använda sig av social media för att marknadsföra sin bostad. Dels kan man använda sig av sina egna kontakter och dela med sig av att man ska sälja sin bostad och hoppas att ens vänner sprider det till sina vänner och att din bostad får en viral spridning till många potentiella köpare. Du har säkert sett vänner eller bekanta dela med sig av sina bostäder på exempelvis Facebook och Instagram när de ska sälja. Vi tror inte att det är det bästa sättet att använda social media dock. Vi anser att de annonsnätverk som framför allt Facebook och Google erbjuder kan vara ett mycket bättre sätt att marknadsföra sin bostad för att locka rätt typ av folk. Om du får välja så ska du hellre välja 10 stycken intresserade än 1000 st som tycker du har ett fint hus men kanske inte funderar på att köpa just nu. Facebook och Google har fantastiska funktioner för att styra budget, vilka som ska se just din annons och att visa olika typer av annonser för olika typer av grupper. Det är förvånansvärt enkelt att komma igång och här kan man göra ganska mycket för en liten penning. Räkna med goda resultat för under 1000 kronor i annonskostnader. Du kan testa för så lite som 100 kronor för att se om du får någon effekt på din marknadsföring.

Tips: Anlita ett företag som kan marknadsföring på social media (Yetric AB)

Tips 3: Ha koll på marknaden för liknande bostäder till försäljning

Konkurrens är konsumentens bäste vän. Ju fler liknande produkter som finns till försäljning, desto mer är det köparens marknad. Konsumenten kan välja med plånboken och tvinga konkurrenter att sänka priset eller erbjuda mer för samma pris. Det är givetvis likadant på bostadsmarknaden. Ska du sälja din 3:a så kommer du vara i en bättre sits om det säljs färre 3:or runt omkring ditt område just då än om det hade varit flera ute till försäljning samtidigt. Om det är fler liknande bostäder som din ute till försäljning samtidigt blir det ännu viktigare att se till att marknadsföringen är god, att just din bostad sticker ut från de övriga, att de bilder som finns är fina och inbjudande och att visningen går bra och får många besökare (ökar känslan hos köpare att bostaden är populär).

Tips: Mäklarstatistik över slutpriser på bostäder i Sverige

Tips 4: Fixa småsaker och plocka bort saker inför visning

När en potentiell köpare går på visning så försöker hen tänka sig hur det skulle vara att bo just där och försöker se sig själv i just den situationen. En helt tom bostad gör det svårt, en alltför personligt inredd bostad gör det också svårt. Överhuvudtaget är det viktigt vid en visning att det är rent, undanplockat och inte belamrat med möbler, att man får en känsla för bostaden utan att fastna i detaljer som personliga saker som foton, möbler som sticker ut eller saker som du kanske själv gillar men som är ganska smala i smak för övriga människor. När man går ut från visningen vill man ha en känsla av rymd och möjligheter. Ljust, luftigt och enkelt med små vackra detaljer som lyfter fram de delar av bostaden som säljer sig bäst. Här kan man ta hjälp av folk som jobbar med detta på heltid, via sk homestyling, men även fotografer brukar ha en bra känsla för hur man ska få till denna känsla. Lyssna på vad andra säger, du ska sälja till någon annan, inte dig själv. Ta emot råd och var lite modig.

Tips: Hur du kan använda dig av homestyling inför försäljning av din bostad

Tips 5: Se till att anlita en professionell fotograf

Vad är det första du tittar på när du hittar en intressant bostad på Hemnet? Jag gissar på bilderna. Nöj dig inte med att en mäklare tar lite bilder med sin kamera utan se till att du får professionella foton av en professionell fotograf med bra utrustning och god kunskap i ljussättning, komposition av bilder, efterbearbetning och urval av de bilder som lockar potentiella köpare mest. Bilderna är din första visning och de som ska få en intresserad bostads-surfare att förvandlas till en besökare på visningar och kanske även budgivare och slutligen köpare av din bostad. Dra nytta av fotografens tips om hur du ska inreda och stylea din bostad inför visning, de har oftast ett bra öga för sådant och har ju ofta fotograferat mer än en bostad innan din. Ju fler som lockas att köpa din bostad via bilderna, ju större chans att du får bättre betalt för din bostad i slutänden.

Tips 6: Stick ut bland utbudet och väck intresse

Ett annat sätt att få fler intressenter och kanske ett högre pris än beräknat för din bostad kan vara att din annons på Hemnet, bilderna på din bostad eller beskrivningen av bostaden på något sätt sticker ut och gör att folk tycker den är rolig, intressant eller på annat sätt känner att de spontant vill dela med sig av länken till just din bostad på exempelvis Hemnet. Jag är säker på att du sett någon rolig bostadsannons blivit delad på social media de senaste åren. Ofta är det en genomtänkt strategi från säljarens sida. Kanske har någon gått bananas på antalet frukter i en lägenhet eller någon rolig sak i något rum som gör att folk fnissar lite extra. Kanske är beskrivningen av bostaden skriven med glimten i ögat? Fundera på vad du och din mäklare kan göra för att just din bostad ska sticka ut.

Tips 7: Var noga när du väljer mäklare

Vem ska sälja din bostad? Ska du sälja själv eller låter du en mäklare göra jobbet? Här går många på slentrian och väljer den mäklare man hört talas om via vänner, den största i området man bor i eller helt enkelt den första som svara på ens e-post som man blint skickar ut till ett gäng mäklare. Gör inte så, var mer noggrann, förutom att mäklare kostar ganska mycket pengar (även om mäklararvodet ofta glöms bort då man ändå gör vinst) så kan det ju vara stor skillnad på olika mäklare. De har olika många potentiella kunder i sin adresslista, de kan olika mycket om området din bostad finns i, de är olika duktiga på att marknadsföra bostäder och de har olika uppsättning av tjänster som ingår i mäklararvodet. Vårt tips är att du jämför mäklare på åtminstone följande punkter

  • Pris
  • Antal potentiella kunder
  • Antalet bostäder de sålt i området
  • Tjänsteutbud
  • Historiska priser
  • Marknadsföringsplan
  • Fotografier
  • Hur många bostäder mäklaren säljer samtidigt
  • Hur eventuell budgivning fungerar

Det är mycket att hålla reda på men rätt val av rätt mäklare kan göra skillnaden mellan succé och fiasko av din bostad rörande vilket pris du kan få ut. Se inte mäklare som en tjänst där du kan köpa den av vem som helst och få samma resultat utan jämför mäklare och välj den mäklare som passar dig bäst.

Tips: Hur du kan tänka när du ska välja mäklare

Vad mer kan man göra för att öka chanserna för bra betalt?

Givetvis kan du göra mer saker för att få bättre betalt. Allt handlar om hur stora risker du är beredd att ta. Du kan ju givetvis renovera och fixa saker i bostaden som inte är fixade, kanske bygga nåt eller fixa något snyggt i trädgården, men det är nog bra att fundera på om du får tillbaka pengarna om du gör det. Vad tänker du? Har du några bra tips som borde vara med på listan ovan för att öka chanserna att få så bra betalt som möjligt för sin bostad? Kontakta oss och dela med dig av dina tips och idéer så uppdaterar vi listan så fler säljare kan få dessa tips och gå glada från försäljningen av sin bostad i vetskapen om att de fått så bra betalt som möjligt.

Tips: Våra samlade artiklar om att sälja sin bostad