När ska man sälja sin bostad?

En av de stora frågorna när man ska sälja sin bostad är när man ska sälja. När på året är den bästa tiden att sälja? Finns det andra faktorer att hålla reda på? Genom att träffa rätt kan man tjäna åtskilliga tusenlappar, kanske hundratals. Därför kan det

En av de mest grundläggande sakerna att hålla koll på på en marknad är utbud och efterfrågan. Om utbudet är stort av en viss vara så mättas ju efterfrågan och det kan vara svårare att ta ut ett högt pris, det finns många alternativ för en köpare. Om däremot utbudet är lågt (och efterfrågan den samma) så finns möjligheten att ta ut ett högre pris på grund av att det är fler köpare som slåss om färre objekt att köpa.

Årstider

Det säljs runt 150 000 bostäder i Sverige per år. De flest säljs under vår och höst. Under stora helger och under semestern är bostadsmarknaden mer sval. En säljare har i stort sett alltid en fördel om utbudet är lågt, men det är som sagt beroende av att det finns köpare på kö. Många vill köpa fritidshus och hus innan vår och sommar. Fritidshus med vinterfokus är givetvis mer populär i anslutning till vintern då man bättre får ett hum om hur fritidshuset fungerar under den perioden man avser använda det.

Innan lag- och ränteändringar

Glöm inte att saker som lagar, räntor och ROT-avdrag kan påverka en köpares vilja att göra avslut eller helt enkelt avvakta med köp. Till exempel såg man att väldigt många bostäder såldes till väldigt bra priser när förslaget om amorteringskrav fortfarande var aktuellt och många köpare ville köpa sin bostad innan det blev tvång att amortera på sina bolån.

Hösten 2015 ser det ut som om ROT-avdraget kommer att sänkas, det blir således dyrare, relativt sett, att renovera sin bostad och kanske kan en sådan förändring påverka en köpares betalvilja för ett objekt.

Kontinuerligt så justerar ju Riksbanken räntorna, beroende på vad de beslutar sig om så kommer ju räntorna att påverkas i endera riktning, detta kan givetvis också påverka en köpares betalvilja. En höjd ränta gör att man är beredd att betala mindre och en sänkt att man är beredd att betala mer. Men titta inte bara på repo-räntan, titta också på den så kallade räntebanan, hur Riksbanken tror att räntan kommer att utveckla sig de närmsta åren.

Utöver detta så påverkar även stora saker som allmän konjunktur, arbetslöshetssiffror och stora skeenden som krig och exempelvis Greklandskrisen eller bankkrascher, dessa är givetvis svårare att förutse, men det kanske är en dålig idé att sälja precis mitt i en global kris, om man har möjlighet att vänta.

Skolstarter

I vissa städer, framför allt universitetsstäder (Uppsala, Lund, Linköping) är det väldigt stor efterfrågan på små lägenheter under sommaren och vid terminstart.

Jämför offerter från olika mäklare

Ett kostnadsfritt sätt, helt utan förpliktelser, att jämföra mäklare och mäklararvoden är att använda sig av HittaMäklare.se. De hjälper dig att välja ut de mäklare som passar just bäst för dig. Du kan enkelt jämföra offerter från olika mäklare och själv bestämma vem som ska få sälja din bostad. Tjänsten är kostnadsfri och du förbinder dig inte till något.

Hur fungerar det?

hittamaklare.se

Bonus: 20 gratis tips till dig som funderar på att sälja din bostad. De här frågorna ställer de säljare som fått mest betalt för sin bostad till sin mäklare. Läs vårt bonusmaterial nu