Så räknar du ut din skuldkvot på bolånet

För att få en uppfattning om hur stora lån som är rimliga i förhållande till din inkomst kan du beräkna din skuldkvot. Skuldkvoten visar relationen mellan ditt hushålls totala skuld och den totala disponibla inkomsten.

Om du funderar på att ta ett bolån nu och pratar med banken om det kommer de nämna något de kallar skuldkvot. Skuldkvoten är ett mått på hur pass högt du är belånad i relation till din disponibla inkomst. En hög skuldkvot gör att du måste amortera. En låg skuldkvot visar att du inte är lika känslig för räntehöjningar, inkomstsänkningar, sjunkande bostadspriser eller annat som kan påverka kostnaden eller utgifterna för dina bolån. Dessa amorteringskrav kan komma utöver den idag redan satta regeln att bolån som är högre än 50% av bostadens värde skall amorteras. 

  • Bolån med högre belåningsgrad än 70% ska amorteras med minst 2 procent av det totala lånebeloppet per år.
  • Bolån med belåningsgrad mellan 50% och 70% ska amorteras med minst 1 procent av det totala lånebeloppet per år.
Utöver dessa regler kan alltså en för hög skuldkvot resultera i att du måste amortera ned till en acceptabel skuldkvot utöver det du redan amorterar. Kontakt din bank för exakta siffror på hur detta påverkar just dig och din ekonomi.

Bonus: 20 gratis tips till dig som funderar på att sälja din bostad. De här frågorna ställer de säljare som fått mest betalt för sin bostad till sin mäklare. Läs vårt bonusmaterial nu

En smartare försäljning

20 smarta frågor att ställa när du ska välja mäklare för din försäljning.

Senaste artiklarna

Senast inlagda bostäder

  • 633 55 - Eskilstuna -
  • 113 59 - Stockholm -
  • 463 35 - Göta -
  • 621 41 - Visby -
  • 267 21 - Bjuv -

Jämför mäklare och välj den som passar dig bäst. Du avgör själv om du vill anlita någon av mäklarna.

Kontakta oss

Allt om PS4

Mäklarinfo.se

c/o Yetric AB
Forsbyvägen 4B
741 40 Knivsta
support@maklarinfo.se