Rörligheten på den svenska bostadsmarknaden

Publicerad: 2019-06-30 19:15:03

Idag kan vi läsa om en undersökning som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling låtit göra bland unga och äldre och vad som påverkar deras val när det gäller bostäder. Sex av tio unga och var tredje äldre känner sig hindrade att byta bostad. De yngre till större och de äldre till mindre. En sund bostadsmarknad innebär inte bara att det byggs nytt, det är även viktigt att man i olika skeenden av livet känner att man har möjlighet att flytta. Om flera känner sig osäkra på att flytta stannar omsättningen på bostadsmarknaden av. Om det samtidigt byggs mindre, finns risk att fler väljer att bo där de inte helst önskar bo med avseende på bostadsstorlek och läge osv. De hinder som nämns i artikeln och undersökningen är amorteringskraven, flyttskatten (rea-vinstskatten på bostäder) och svårigheter att hitta lämpliga bostäder. Länsförsäkringars VD Markus Svanberg har en egen idé om vad som komplicerar för dessa grupper:

“Han tror i stället att det är de sammantagna effekterna av amorteringskraven, kravet på 15 procents kontantinsats och de höga kalkylräntorna bankerna använder i sina Kvar-att-leva-på-beräkningar, som nu sätter spår i statistiken.”

Läs mer om detta på DN.se

Jämför offerter från olika mäklare

Ett kostnadsfritt sätt, helt utan förpliktelser, att jämföra mäklare och mäklararvoden är att använda sig av HittaMäklare.se. De hjälper dig att välja ut de mäklare som passar just bäst för dig. Du kan enkelt jämföra offerter från olika mäklare och själv bestämma vem som ska få sälja din bostad. Tjänsten är kostnadsfri och du förbinder dig inte till något.

Hur fungerar det?

hittamaklare.se

Bonus: 20 gratis tips till dig som funderar på att sälja din bostad. De här frågorna ställer de säljare som fått mest betalt för sin bostad till sin mäklare. Läs vårt bonusmaterial nu