Rörligheten på den svenska bostadsmarknaden

Publicerad: 2019-06-30 19:15:03

Idag kan vi läsa om en undersökning som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling låtit göra bland unga och äldre och vad som påverkar deras val när det gäller bostäder. Sex av tio unga och var tredje äldre känner sig hindrade att byta bostad. De yngre till större och de äldre till mindre. En sund bostadsmarknad innebär inte bara att det byggs nytt, det är även viktigt att man i olika skeenden av livet känner att man har möjlighet att flytta. Om flera känner sig osäkra på att flytta stannar omsättningen på bostadsmarknaden av. Om det samtidigt byggs mindre, finns risk att fler väljer att bo där de inte helst önskar bo med avseende på bostadsstorlek och läge osv. De hinder som nämns i artikeln och undersökningen är amorteringskraven, flyttskatten (rea-vinstskatten på bostäder) och svårigheter att hitta lämpliga bostäder. Länsförsäkringars VD Markus Svanberg har en egen idé om vad som komplicerar för dessa grupper:

“Han tror i stället att det är de sammantagna effekterna av amorteringskraven, kravet på 15 procents kontantinsats och de höga kalkylräntorna bankerna använder i sina Kvar-att-leva-på-beräkningar, som nu sätter spår i statistiken.”

Läs mer om detta på DN.se

Bonus: 20 gratis tips till dig som funderar på att sälja din bostad. De här frågorna ställer de säljare som fått mest betalt för sin bostad till sin mäklare. Läs vårt bonusmaterial nu

En smartare försäljning

20 smarta frågor att ställa när du ska välja mäklare för din försäljning.

Senaste artiklarna

Senast inlagda bostäder

  • 956 32 - Överkalix -
  • 533 34 - Götene -
  • 433 69 - Sävedalen -
  • 113 55 - Stockholm -
  • 120 62 - Stockholm -

Jämför mäklare och välj den som passar dig bäst. Du avgör själv om du vill anlita någon av mäklarna.

Kontakta oss

Allt om PS4

Mäklarinfo.se

c/o Yetric AB
Forsbyvägen 4B
741 40 Knivsta
support@maklarinfo.se