Räkna ut mäklararvode

Räkna ut hur mycket mäklararvode du behöver betala när du säljer din bostad. Räkna på ett helt rörligt mäklararvode eller ett upplägg där mäklarprovisionen baseras på en provisionstrappa.


Kalkyl för mäklararvode vid försäljning

En stor kostnad när man ska sälja sin bostad, en av de större utgifterna faktiskt, är mäklararvodet man betalar för sin mäklare. Nedan kan du räkna på hur mycket du kan få betala i mäklarprovision beroende på hur du lägger upp avtalet med din mäklare

Rörligt arvode

Du betalar en förutbestämd procentsats på bostadens försäljningspris i mäklararvode. Mäklarens provision är avhängig beloppet hen kan få för din bostad. Detta är den vanligaste formen av mäklararvode tillsammans med fast arvode (en bestämd summa oberoende av pris)

Provisionsstege

Du har bestämt med din mäklare att hen får en grundprovision upp till ett visst försäljningsbelopp och på allt över det beloppet får mäklaren en annan (högre än grundprovisionen) förutbestämd procentsats. Detta kan vara ett bra sätt för att pusha mäklaren att få så bra betalt som möjligt för din bostad.

Tips: Läs mer på vår sida om mäklararvode och mäklarprovision

Att tänka på

Detta är bara en enkel kalkylator för att beräkna hur olika former av arvoden kan se ut. Mäklare kan ha andra upplägg. Därför är ett tips att träffa så många mäklare som möjligt för att hitta en som passar hur du vill lägga upp det. HittaMäklare är en tjänst som hjälper dig med precis detta, kostnadsfritt.