Hitta mäklare

Att hitta rätt mäklare när det är dags att sälja din bostad kan göra skillnad på stora summor i slutpris. Det kan vara stor skillnad mellan olika fastighetsmäklare som ser snarlika ut i annonser. Det är viktigt att jämföra mäklare när det är dags att sälja sin bostad. Vi diskuterar hur man gör för att hitta bästa möjliga mäklare när det är dags.

Vilka mäklare kan mest om ditt område?

A och O när du ska leta upp rätt mäklare för att sälja din bostad är att hitta en mäklare som är bevandrad i ditt område. Varför är det viktigt? Jo för att den mäklaren har koll på priser, hur lång tid det tar att sälja, vilka som kan vara intresserade, dvs målgrupp för just din bostad, men framför allt så har mäklare med lokal kännedom ofta listor med redan intresserade köpare, det gör det enklare att få din bostad såld och om du har lite tur, ökar möjligheten för en lukrativ budgivning om din bostad.

Hur vill du att bostaden marknadsförs?

Alla mäklare säljer sina bostäder på Hemnet eller liknande. Men det intressanta är att få reda på vilka andra kanaler din mäklare planerar att marknadsföra just din bostad i. Idag finns det så många intressanta kanaler att nå ut till intresserade i. Kommer mäklaren använda sig av annonser i lokaltidningar, på webbplatser och i social media? Här kan du pressa mäklaren rätt hårt, marknadsföringen är A och O för att nå ut till intresserade köpare. En del mäklare har också e-postlistor där framtida köpare har registrerat vilka typer av bostäder de letar efter, fråga mäklaren om de har något sådant. Varje form av marknadsföring ökar chansen att nå ut till fler potentiella köpare och med det också ett bättre slutpris för din bostad.

Vad får din mäklare kosta?

En viktig fråga är ju vad det kommer kosta dig att sälja din bostad. De flesta mäklare har olika ekonomiska upplägg och olika saker ingår i priset du får betala. En bra mäklare är transparent med kostnader och kan sakligt och tydligt gå genom vad allt kostar. Tänk på att du kan dra av kostnader för att sälja din bostad i deklarationen. Stirra dig inte blind på kostnader, du är ju ute efter en mäklare som du känner dig trygg med och som lyckas sälja din bostad till ett så bra pris som möjligt. Kanske är en viss mäklare dyrare av en anledning. Be mäklare gärna gå genom de olika kostnaderna och vad du får för det du betalar. Fråga om det går att göra något åt priset, om man kan göra intäktstrappor beroende på pris och om mäklaren exempelvis kan bjuda på en flyttstäd. Läs mer om mäklararvode.

Vad vill du ha för din bostad?

Du har säkert en idé om vad du tror att du kan få för din bostad, men håll det för dig själv så länge. Fråga mäklaren vad han/hon tror att du kan få får din bostad och be henne/honom berätta hur hon/han kom fram till priset. Här får du också en känsla för om mäklaren har koll på din typ av bostad, området och aktuell marknad.

Bonus: 20 gratis tips till dig som funderar på att sälja din bostad. De här frågorna ställer de säljare som fått mest betalt för sin bostad till sin mäklare. Läs vårt bonusmaterial nu

En smartare försäljning

20 smarta frågor att ställa när du ska välja mäklare för din försäljning.

Ladda ned bok

En sak man bör tänka på är att kostnaden för mäklaren kan äta upp en stor bit av den eventuella vinsten man gör på sin bostadsförsäljning.