Fri värdering

Vad är en köpare beredd att betala för min bostad? Den frågan ställer sig många bostadsägare, framför allt är det många som vill veta det när de funderar på att köpa en annan bostad och vill sälja sin bostad. Här går vi genom hur du får en fri värdering på din bostad när du ska sälja din bostad.

Varför värdera?

Det finns olika anledningar till varfӧr man vill vӓrdera sin bostad. En ӓr vid fӧrsӓljning, att få en uppfattning om hur mycket bostad kan sӓljas fӧr redan innan man bӧrjar leta efter en ny. På detta sӓtt ӓr det lӓttare att veta på vilken prisnivå man kan se efter något nytt. Då kan en fri vӓrdering av bostad vara behӓndig. Den kan också vara en fingervisning om att man bӧr vӓnta med att sӓlja, att marknaden inte ӓr så bra som man trodde. Om man vill renovera sin lӓgenhet eller ta upp ett lån på den så behӧvs det också en vӓrdering. Denna senare form måste dock vara skriftlig och brukar kosta en slant.

Hur får man en fri värdering?

Att få en fri vӓrdering av bostad ӓr lӓtt, det ӓr bara att kontakta en mӓklarfirma som kommer och ger en uppskattning på hur mycket bostaden ӓr vӓrd. Detta brukar ske utan någon som helst fӧrbindelse, man måste inte sӓlja genom dem sedan. Vӓrderingen ӓr muntlig, så den ӓr mest till fӧr att man ska få sig en ide’ om hur mycket bostaden kan vara vӓrd.

Det finns olika saker som man ser på vid en fri vӓrdering av bostad. Till att bӧrja med naturligtvis bostadens storlek och vilket skick den ӓr i. Man kan också få tips om vilka saker som kan hӧja vӓrdet på bostaden, ibland ӓr det små reparationer och uppgraderingar som kan ge stor avkastning. En annan sak som avgӧr vӓrdet på en bostad ӓr området och dess popularitet. Infrastruktur och grundlӓggande sakers som affӓrer och skolor kan spela en roll. Ӓr det en lӓgenhet kan också lӓget och utsikten ge olika priser i samma byggnad.

Vilka kan hjälpa till med en fri värdering?

De som jobbar med fӧrsӓljning av bostӓder ӓr ofta de bӓsta fӧr att fråga om en fri vӓrdering av bostad. Vissa mӓklarfirmor sӓljer varje år tusentals om inte fler hus och lӓgenheter och har ett gott grepp om marknaden. Ibland tar de ut en liten avgift, ӓven om sjӓlva vӓrderingen ӓr kostnadsfri. Ett exempel på detta ӓr om huset ligger långt utanfӧr bebyggelsen, till exempel. Men det får man information om redan nӓr man bokar in ett besӧk.

Att ha en uppfattning om hur mycket ens bostad ӓr vӓrd kan vara till stor hjӓlp med olika planer, vare sig det handlar om fӧrsӓljning eller utbyggnad. Man vet vad man har råd med, ӓven om det ju bara ӓr en liten indikation på vad bostaden kan vara vӓrd.

Bonus: 20 gratis tips till dig som funderar på att sälja din bostad. De här frågorna ställer de säljare som fått mest betalt för sin bostad till sin mäklare. Läs vårt bonusmaterial nu

En smartare försäljning

20 smarta frågor att ställa när du ska välja mäklare för din försäljning.

Ladda ned bok

En sak man bör tänka på är att kostnaden för mäklaren kan äta upp en stor bit av den eventuella vinsten man gör på sin bostadsförsäljning.