Flyttstädning

En av de jobbigare sakerna med att sälja sin bostad är att flytta. En hel del mäklare erbjuder flyttstädning som en del av mäklararvodet. Är flyttstädning viktig för dig är det kanske värt att välja en mäklare som erbjuder flyttstädning i mäklararvodet.

Att flytta innebӓr en hel del planering och arbete. Det kan vara riktigt jobbigt, man ska ju trots allt packa ner ett helt hem och packa upp det igen. Samtidigt som man vill att det ska vara rent i det nya hemmet måste man också tӓnka på flyttstӓdning av det gamla. Många anlitar en firma fӧr att ta hand om i alla fall den ena bostaden, men ansvaret ligger ju ӓndå hos den som flyttar.

Vad ingår i en flyttstädning?

Vare sig man tar hand om flyttstӓdningen sjӓlv eller inte så finns det vissa saker och moment som måste ingå. Det ӓr också en fingervisning om vad man kan fӧrvӓnta sig på det nya stӓllet- reglerna gӓller ju alla. Rent allmӓnt ska hemmet vara rent och tomt, i princip ska man kunna flytta in direkt. Att det sedan kan vara trevligt att gå ӧver det en extra gång, ordentligt, ӓr ju en annan sak.

Nӓr man anlitar någon fӧr att ta hand om sin flyttstӓdning så brukar allt det som krӓvs av fastighetsmyndigheterna ingå. Man får sjӓlv se till att kylskåp och spis ӓr framdragna så att de kan komma åt bakom, och ofta gӓller detta också fӧr badkaret. Det ӓr klart att man alltid kan betala lite extra fӧr att slippa lyfta ett finger, allt beror ju på vad man har lust och råd med.

Alla golv rengӧrs och fӧnstren putsas. Om några av fӧnstren, eller andra delar av hemmet, redan ӓr trasiga så bӧr man sӓga ifrån om detta. Alla lister, karmar, fӧnsterbrӓdor, dӧrrar och element gӧrs rent, och likaså garderoberna, både ut-och invӓndigt. Rent allmӓnt så kan man sӓga att målade ytor ska vara rena.

I kӧket så tar de sig an ugn och spis, både ut- och invӓndigt samt ugnsplåtarna. Om spisen ӓr flyttbar så stӓdar de ӓven under det hela. Det samma med kyl- och frys, den får en total genomgång på alla sidor. Diskmaskinen dӓremot brukar bara rengӧras på utsidan, såvida man inte bestӓller en extra tjӓnst. Ӓven flӓktar och ventiler bӧr rengӧras både ute och inne, men det ӓr inte alla som tar sig an detta med en standardstӓdning. Ӓven badrummet rengӧrs från tak till golvbrunn, inklusive armatur och under badkaret. Tvӓttmaskin, torkskåp och tumlare brukar bara tvӓttas på utsidan.

Några tips gällande flyttstäd

Det bӓsta ӓr att ladda ner en checklista om vad som krӓvs vid en flyttstӓdning och se till att allt blir utfӧrt på rӓtt sӓtt, så man klarar av besiktningen. Det andra alternativet är ju att leja ut det när man har sålt sin bostad. Många fastighetsmäklare erbjuder flyttstädning som en del av mäklararvodet. På det sättet kan du få mer valuta för pengarna du betalar till mäklaren och samtidigt slippa en del av arbetet med att flytta som är jobbig.

Bonus: 20 gratis tips till dig som funderar på att sälja din bostad. De här frågorna ställer de säljare som fått mest betalt för sin bostad till sin mäklare. Läs vårt bonusmaterial nu

Corona (Covid-19) 2020

Är du orolig för coronaviruset och dess spridning? Vi också, vi har därför skapat en app där du kan se spridning och antal fall geografiskt baserat på officiell data.

coronadata.se

En smartare försäljning

20 smarta frågor att ställa när du ska välja mäklare för din försäljning.
Ladda ned frågorna Gratis nedladdning (PDF 87 kB)

En sak man bör tänka på är att kostnaden för mäklaren kan äta upp en stor bit av den eventuella vinsten man gör på sin bostadsförsäljning.