Vad kostar det att anlita en mäklare?

Mäklararvode kan beräknas på flera sätt och olika saker kan ingå i mäklarkostnaden. I denna artikel kan du mer info om hur mäklararvode fungerar.

En vanlig fråga är vad en mäklare kostar att anlita när man ska sälja sin bostad. Ofta är själva arvodet en funktion av vad din bostad säljs för. Så med andra ord, ju mer pengar du får för din bostad, ju större arvode, i kronor, betalar du till mäklaren som sålt din bostad.

Hur kan en mäklarprovision se ut?

Det finns flera sätt att räkna ut vad själva provisionen till mäklaren kommer att bli. Mycket beror på vilket avtal du fått till med din mäklare. Den enklaste formen av arvode är en ren procentuell del av priset, t ex att du betalar 2% av försäljningspriset. Men du kan ju även föreslå att den procentuella delen ökar när du kommer över ett visst pris, för att skapa en morot för din mäklare att försöka få upp priset.

Vad bör man tänka på med mäklararvoden?

En viktig sak att veta är att mäklararvode räknas som en kostnad för dig när du säljer din bostad och kan dras av från eventuell vinst när du säljer din bostad. En annan sak att tänka på är att inte stirra sig blind på arvoden, det är inte säkert att den som säljer din bostad till lägst arvode också lyckas få ut lika mycket för din bostad som de mäklare som har ett högre arvode. Använd dig av så bra information som möjligt när du jämför mäklare, försäljningspriser och mäklararvoden. En tredje sak är att det kan ingå olika många saker i ett mäklararvode, ex hjälp med deklaration, flyttstädning, försäkringar mot dubbla boendekostnader osv.

Jämför offerter från olika mäklare

Ett kostnadsfritt sätt, helt utan förpliktelser, att jämföra mäklare och mäklararvoden är att använda sig av HittaMäklare.se. De hjälper dig att välja ut de mäklare som passar just bäst för dig. Du kan enkelt jämföra offerter från olika mäklare och själv bestämma vem som ska få sälja din bostad. Tjänsten är kostnadsfri och du förbinder dig inte till något.

Hur fungerar det?

hittamaklare.se

Bonus: 20 gratis tips till dig som funderar på att sälja din bostad. De här frågorna ställer de säljare som fått mest betalt för sin bostad till sin mäklare. Läs vårt bonusmaterial nu