Låna till kontantinsatsen

När du ska finansiera ditt bostadsköp så vill de flesta låneinstitut och banker ha en kontantinsats. Idag kräver de flesta banker att man betalar en kontantinsats på 15% av köpesumman av bostaden.

När du ska finansiera ditt bostadsköp så vill de flesta låneinstitut och banker ha en kontantinsats. Idag kräver de flesta banker att man betalar en kontantinsats på 15% av köpesumman av bostaden. Finansinspektionen gick i Oktober 2010 ut med en rekommendation om ett så kallat bolånetak på 85% av bostadens marknadsvärde. Bolånetaket syftar således till att nya bostadslån bör överstiga 85% av en bostads marknadsvärde. Syftet med bolånetaket är att kyla ner en het bostadsmarknad och att till viss del få stopp på den allt mer ökande skuldsättningen som beror på bolåneskulder. Problemet är bara att vissa har fått det svårare att ta sig in på bostadsmarknaden när kravet på en högre kontantinsats har introducerats. För vissa finns det således ett behov av att delvis finansiera delar av sin kontantinsats med någon annan typ av lån. Nedan går vi genom allt du behöver veta om kontantinsatsen och hur du kan finansiera hela eller delar av den med privatlån.

Låna upp till 85% av bostadens marknadsvärde


Ett argument mot det så kallade bolånetaket har varit att det försvårar för de som är på väg in på bostadsmarknaden. De höga priser som vi ser idag på bostadsmarknaden kräver att de som ger sig in på bostadsmarknaden måste ha en stor summa pengar undanstoppade för kontantinsatsen på sitt första bostadsköp. Förut kunde banker och bolåneinstitut låna ut större del av marknadsvärdet vid nytecknande av bolån.

Kravet på 15% i kontantinsats innebär att man behöver kunna lägga fram 150 000 kronor per 1 000 000 kronor i värde på bostaden. För de som gjort en så kallad bostadskarriär genom att köpa och sälja en eller flera bostäder kanske det inte är ett så stort problem, men för många andra kan detta vara ett stort hinder för att komma in på bostadsmarknaden.

Finansiera kontantinsatsen med ett privatlån


Idag finns det flera aktörer som kan hjälpa dig med att finansiera kontantinsatsen via lån. Du får inte ta dessa lån med bostaden som säkerhet enligt de nya riktlinjerna från Finansinspektionen, men du kan ta ett privatlån utan säkerhet för att täcka delar av, eller hela i vissa fall, kontantinsatsen. Dessa privatlån har oftast en lite högre ränta än de lån som sker med en säkerhet då risken är större för de som beviljar lånet till din kontantinsats.

Kanske har du större delen av kontantinsatsen för ditt kommande hem, men saknar en del för att kunna köpa just den bostad som du har sett ut. Då kan ett privatlån för att täcka upp kontantinsatsen göra att du klarar av 15%-kravet på kontant finansiering för att kunna ta ett bolån på din nya bostad.

Amortera lånet med högst effektiv ränta


När du väl finansierat din kontaninsats helt eller delvis med ett privatlån är det viktigt att du börjar amortera av lånen. En tumregel som du kan tänka på när det gäller lån är att du ska amortera mest på det lån som har högst effektiv ränta. Privatlån löper ofta mellan 24 månader och 120 månader beroende på belopp, ränta och vad du har lånat till. Tänk på att kreditkostnaden ökar dramatiskt ju längre du tar en kredit på och att du bör vara aktsam för dolda kreditkostnader som höga uppläggningsavgifter och återkommande höga aviavgifter.
Nackdelar med att låna till kontantinsatsen

Det är viktigt att man gör en nogrann kalkyl för sitt boende där man även tar lånet till kontantinsatsen med i beräkningarna. Är det så att lånet till kontantinsatsen gör att det blir svårt för dig att klara ekonomin med det nya boendet är det inte att rekommendera att göra en sådan lösning, kanske är det bättre att vänta på ett boende som bättre passar plånboken eller spara tills man har en så stor del av kontantinsatsen att det extra privatlånet för att klara insatsen inte på något sätt riskerar den ekonomiska tryggheten du vill ha när du flyttar till din nya bostad.

Här ansöker du om privatlån till kontantinsatsen


Det finns många institut som tillhandahåller privatlån. Kanske kan du prata med banken där du kommer låna till din bostad för att höra om de har några fördelaktiga lösningar för att täcka delar av din kontantinsats. Utöver det finns det flera aktörer på nätet idag där man kan fylla i det behov man har av finansiering och få in förslag från flera olika aktörer för att snabbt och enkelt få en överblick över vilka alternativ man har när det kommer till finansiering av sin kontantinsats, eller delar av den. Vårt tips till dig som funderar på att finansiera delar av din insats med ett privatlån är att vara nogrann i att läsa det finstilta och vara uthållig i jakt på det bästa lånet för att lösa just din situation.


Jämför offerter från olika mäklare

Ett kostnadsfritt sätt, helt utan förpliktelser, att jämföra mäklare och mäklararvoden är att använda sig av HittaMäklare.se. De hjälper dig att välja ut de mäklare som passar just bäst för dig. Du kan enkelt jämföra offerter från olika mäklare och själv bestämma vem som ska få sälja din bostad. Tjänsten är kostnadsfri och du förbinder dig inte till något.

Hur fungerar det?

hittamaklare.se

Bonus: 20 gratis tips till dig som funderar på att sälja din bostad. De här frågorna ställer de säljare som fått mest betalt för sin bostad till sin mäklare. Läs vårt bonusmaterial nu