Att tänka på när man ska sälja sin bostad

Det finns flera saker att tänka på när man ska sälja sin bostad, både gällande praktiska saker och ekonomiska aspekter.

Det finns flera saker att tänka på när man ska sälja sin bostad, både gällande praktiska saker och ekonomiska aspekter. Det kan handla om huruvida man ska sälja bostaden innan man köper en ny, eller om man ska köpa en ny först; om man ska anlita en mäklare eller sälja bostaden privat; hur värdet för bostaden ser ut vid en viss tidpunkt.

Sälja eller köpa bostad först?

Beroende på om man beslutar sig för att sälja sin gamla bostad först eller köpa en ny bostad innan man sålt sin gamla kan det leda till olika följder. Genom att sälja sin gamla bostad innan man köper en ny vet man hur mycket pengar man fått ut av försäljningen, vilket kan leda till att man antingen köper en ny bostad i den prisklassen man har pengar till - men det kan också leda till att man lägger mer pengar än tänkt på sin nya bostad om det visar sig att utdelningen var högre än väntat.
Det finns även praktiska saker som spelar in, till exempel vad som händer om man inte får tag i en ny bostad efter att man sålt sin förra. För vissa kan detta vara jobbigt medan det för andra är lättare att finna sig i. Alternativen som finns då är att bo i till exempel hyreslägenhet, andra hand, vandrarhem, hotell eller hos personer man känner och samtidigt magasinera sina saker.
Om man köper en ny bostad innan man sålt den förra vet man inte när man kommer sälja den förra bostaden. Detta kan leda till utgifter för två boenden, vilket kan vara problematiskt för en del. I vissa fall går det att undvika kostnaden för bostaden som ska säljas genom att i förväg teckna en ’dubbelt boende-försäkring’ vilket är en försäkring som vissa banker tillhandahåller. Denna försäkringen innebär att banken betalar driftkostnaderna för bostaden som ska säljas. Hur länge detta gäller är olika (oftast mellan tre månader och ett år) och det vanligaste är att de betalar i tre månader. De kan dock ställa motkrav på personen som ska sälja bostaden, såsom att hen inte får sätta överpris på bostaden.
Det kan dock kännas skönt för en del att ha fixat det nya boendet i förväg, vilket i sig kan innebära en trygghet. För vissa kan det vara svårt att bedöma hur mycket pengar de kan lägga
på sin nya bostad, om även detta är en bostadsrätt, då de inte vet hur mycket pengar de kommer få ut av försäljningen av den förra. Om man däremot flyttar till hyresrätt, kollektivhus eller liknande kanske detta inte är någonting att bekymra sig över.

Anlita mäklare när du ska sälja?

Att anlita en mäklare kan kännas tryggt för både köpare och säljare, då dessa besitter kunskap om olika typer av bostäder. De ser också till både köparens och säljarens intressen och ser till så att slutpriset hamnar på en rimlig nivå, ofta försöker mäklare göra så priset hamnar lite över marknadsvärdet så att arvodet till mäklaren kan betalas genom ”överskottet”.
När man anlitar en mäklare gör man ett så kallat förmedlingsuppdrag, vilket är ett avtal som reglerar mäklarens provision. Detta innebär att mäklaren får en viss procentsats provision om
köparen är en person som mäklaren anvisat. För att mäklaren ska ha rätt till detta krävs det att köpet är juridiskt bindande, med andra ord har mäklaren ingen rätt till provision vid så kallade ”svävande köp”.
Mäklarens uppdrag är att besöka och värdera bostaden, marknadsföra, anordna visningar, hålla i budgivningar, diskutera med intresserade personer, ordna med formella handlingar och medverka vid kontraktsskrivning. Om man tycker kostnaden för mäklaren är för dyr kan man sälja sin bostad själv med alla problem som det innebär. Det finns även tjänster som är billigare än en traditionell mäklare. Ett exempel är Hemverket som tar en fast, förhållandevis låg, provision per objekt de marknadsför och säljer.
Även när man anlitar en mäklare har man ett eget ansvar när det kommer till att lämna rätt uppgifter, till exempel gällande storlek och skick på bostaden, tillträdesdatum och driftkostnader.

Tjänar man på att sälja själv?

Det som många tycker är den stora fördelen med att sälja själva är att de inte behöver betala arvode till en mäklare. Fastigheten är dock fortfarande skattepliktig på 22%, men i vissa fall kan man göra skatteavdrag för till exempel renoveringskostnader (och eventuell mäklarkostnad).
Att tänka på är dock att det kan vara mycket jobb att fixa allt själv, både när det gäller försäljning, annonsering, budgivning, fotografering och kontraktsskrivning. Som försäljare måste man också kunna ge juridiska och skattemässiga råd till spekulanter.
Något som kan vara en nackdel när man säljer själv är att man inte kan annonsera överallt, till exempel på Hemnet, då det bara är mäklare som får annonsera där. En annan aspekt är att
det kan vara dyrare för en privatperson än för en mäklare att annonsera i tidningar. Det kan också vara en fördel att man har ett eget kontaktnät när man ska sälja, för att förenkla för sig själv.
För en köpare kan det kännas tryggare att det finns en mäklare med i bilden som kan svara på olika frågor och liknande. Men om detta är någonting man själv kan göra kanske det är ett icke-problem.

Vilket pris är rätt pris på bostaden?

Det är flera olika saker som spelar in när det kommer till priset. Till exempel efterfrågan och utbudet på just den typen av bostad man säljer. Det spelar också in vad för slags hus det är, till exempel om det är villa, bostadsrätt eller fritidshus. Även ränteläget och arbetsmarknaden spelar in och såklart: fastighetens läge, skick och omgivning. I vissa fall kan man renovera bostaden för att den ska öka i värde.

Jämför offerter från olika mäklare

Ett kostnadsfritt sätt, helt utan förpliktelser, att jämföra mäklare och mäklararvoden är att använda sig av HittaMäklare.se. De hjälper dig att välja ut de mäklare som passar just bäst för dig. Du kan enkelt jämföra offerter från olika mäklare och själv bestämma vem som ska få sälja din bostad. Tjänsten är kostnadsfri och du förbinder dig inte till något.

Hur fungerar det?

hittamaklare.se

Bonus: 20 gratis tips till dig som funderar på att sälja din bostad. De här frågorna ställer de säljare som fått mest betalt för sin bostad till sin mäklare. Läs vårt bonusmaterial nu